Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

 
Uitgebreid zoeken
Beoordelingen


Titel: Afscheidsboek
Auteur: Han Peeters

Invoeren beoordeling: (Plaatsing na accoord redactie)
Naam: (niet verplicht)Aantal sterren (1-5)


 
Beoordeling op 23-01-2018 van Coenraad de Kat

Han Peeters begon eind 2009 aan het schrijven van zijn afscheidsbrief. De reden was dat hij alles wat hij in zijn leven door hard werken bijeen had vergaard was kwijtgeraakt. Zijn huis, vermogen, scheiding van zijn tweede vrouw, faillissement en een achteraf onterechte hoge OPTA-boete zorgden ervoor dat hij het leven niet meer zag zitten. Hij schreef een afscheidsbrief als de ongeschreven etiquette in het proces van zelfdoding, maar het werd een boek.

Tijdens het schrijven worstelt hij met zijn herinneringen aan zijn leven wat hij heeft geleid en gaat hij een gevecht aan met zijn demoon “sneeuwvlokje”, die hij een belachelijke naam gaf zodat hij er minder bang voor was. Sneeuwvlokje komt regelmatig voorbij en dit geeft het verhaal iets extra’s.

In eerste instantie heb je als lezer een bepaalde verwachting van dit boek maar het is meer dan zomaar een brief in boekvorm geworden. Het is een autobiografie en de auteur stelt zich zeer kwetsbaar op. Hij heeft zich een grote spiegel voorgehouden en zichzelf flink aangepakt door terug te gaan in zijn leven om het stukje voor stukje te kunnen ontleden. Het is niet allemaal triestigheid, want er is voldoende ruimte overgelaten voor humor en zelfspot.

Het heden en het verleden wisselt zich af. Soms is dit verwarrend, maar is wel overeenkomstig het gevoel van de schrijver toen hij dit boek met de dood op zijn hielen schreef.

Als lezer realiseerde ik me dat als je in een diep dal zit, er altijd mensen zijn die het nog zwaarder hebben.

“Afscheidsboek” is het debuut van Han Peeters, waarin hij in het schrijfproces zichzelf meerdere malen tegenkomt om uiteindelijk als winnaar uit de strijd te komen. Hij heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en is een carrière als schrijver begonnen. Inmiddels heeft hij twaalf boeken op zijn naam staan, zowel fictie als non-fictie, waarvan vier titels in het Engels zijn vertaald.----------

 
Beoordeling op 5-05-2015 van Afscheidsboek is debuut

Recensie voor ‘Afscheidsboek’ van auteur Han Peeters
‘Afscheidsboek’ is het boek waarmee Han Peeters in 2010 debuteerde. Het is autobiografisch en gaat over een roerige, heftige en dramatische periode uit zijn leven. Met de dood op de hielen begint hij te schrijven, eerst een afscheidsbrief, omdat hij uit het leven wil stappen, maar uiteindelijk blijkt hij zoveel tekst te hebben dat het een boek wordt. Vandaar de titel van dit boek dat zijn leven heeft gered. Sindsdien is hij schrijver en heeft hij acht boeken op zijn naam staan.
De tweede vrouw van Han, Gina, verlaat hem. De Opta beschuldigt hem van het indirect verzenden van spam en geeft hem een boete van een paar ton. Ten onrechte zoals veel later zou blijken.
Han zoekt zijn heil bij Catherine, zijn hervonden grote jeugdliefde. Met haar wil hij het leven weer oppakken.
Het is een meeslepend, lekker leesbaar boek. Soms heel hilarisch door de komische manier waarop Han relativeert. Hij weet zijn leven (een rollercoaster van hoogte- en dieptepunten) vol pakkende emotie te beschrijven. Opvallend is het zelf-relativerend vermogen waarmee de schrijver the story of his life verteld. Pakkend, humoristisch, spannend zijn de trefwoorden die ik eraan wil meegeven. Opvallend is dat wat de inventieve en creatieve Han onderneemt in veel gevallen gedoemd lijkt te mislukken. Uiteindelijk geeft het hem wel de levenskracht die hij nodig heeft.
Recensie is geschreven door: Esther Scholten

----------


Winkelwagen is leeg

Verkoop top-5

- Websitebouw: Eboektekoop en Citoweb